
Nettarieven stijgen fors in 2025: stroomfactuur gemiddeld 120 euro duurder, ook gasfactuur stijgt
Een herziening van de nettarieven maakt dat de elektriciteitskosten voor een gemiddeld gezin volgend jaar met 120 euro stijgen. De kosten van aardgasverbruik stijgen voor hetzelfde gezin met 15 euro.
De Vlaamse energieregulator Vreg heeft de nieuwe tarieven voor de distributienetten, die elektriciteit en gas tot aan woningen brengen, goedgekeurd. Ze dekken de kosten die Fluvius maakt voor de aanleg en het onderhoud van de distributienetten.
Een gezin met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt vanaf volgend jaar 483 euro aan nettarieven. Dat is 120 euro of 33 procent meer dan dit jaar. Dat heeft vooral te maken met de forse toename van de hoogspanningsnettarieven die Elia aanrekent.
Daarnaast speelt ook de hogere rente op de financiële markten een rol. Fluvius moet net als Elia zwaar investeren in het elektriciteitsnet om het aan te passen aan de energietransitie. Ook is er in de Vlaamse begroting geen post meer opgenomen om de netbeheerders te vergoeden voor de opkoop van groenestroomcertificaten, zodat zij de bedragen moeten doorrekenen.
Door de herschikking van de distributienetgebieden begin 2025 worden de verschillen tussen de netbeheerders – met Antwerpen traditioneel als goedkoopste en West-Vlaanderen als duurste regio – kleiner.
Aardgas
Een gezin met een aardgasverbruik van 17.000 kWh per jaar betaalt in 2025 260 euro. Dat is 15 euro of 6 procent meer dan in 2024. De stijging heeft vooral te maken met het dalend aardgasverbruik, waardoor de kosten over minder afnemers gespreid moeten worden.
Ook de nettarieven voor bedrijven stijgen. Een kmo op laagspanning en een verbruik van 30 MWh per jaar en een maandpiek van 15 kW betaalt bijvoorbeeld 654 euro meer. Ook dat is een stijging van 33 procent.